Så får du din personal att sälja mer

I boken “Det säljande ledarskapet – sju steg till mera sälj, glädje och värde” skriven av Veronika Boxberg Karlsson och Jan Gunnarsson finns exempel på värdefulla verktyg som är lätta att applicera i organisationen i syfte att få medarbetarna att sälja mer.

Grundläggande utbildning

Ge din personal löpande utbildning om de produkter ni säljer och vilka era kunder är. Diskutera internt vilka problem era produkter kan lösa, det kommer garanterat göra att flera i din personalstyrka kan möta och lösa kundernas behov.

Bra arbetsverktyg

Ge din personal löpande vidareutbildning om era system, lager, kassa, webben och även om kampanjerna ni har. Kunskap ger din personal en grundläggande trygghet så att de i dessa system kan hjälpa kunden.

Ha roligt

Boosta varandra på “golvet” om positiva försäljningsresultat, det kan vara en tävling men behöver inte vara det. Uppmuntra till att personalen internt delger varandra om lyckade försäljningar/kundmöten, framgång föder framgång!

Skapa ett mål

Ni har en försäljningsplan för er verksamhet, skapa en för er merförsäljning och involvera personalen! Varför ska personalen sälja mer än den redan gör? Är det för att företaget ska öka sin vinst? Den drivkraften kanske är din men för din personal blir det möjligtvis för vagt, inget mål de kan relatera till, d.v.s det blir inte deras drivkraft. Det behöver därmed sagt heller inte alltid betyda en extra belöning i en enskild anställds ficka. Det kan vara att ni tillsammans har ett gemensamt mål ni strävar emot, som ni väljer hur ni vill fira. Det viktigaste är att målet är möjligt att nå!

Våga

Möta kunden i kundens aktuella behov = Våga säga hej och fråga! Berätta vad ni kan hjälpa kunden med! Våga vara kreativ, kom med förslag! Om din personal har tillräckligt med kompetens om produkterna som ni säljer kommer de också våga fråga vad de kan hjälpa till med, eftersom de är övertygade om att deras kompetens kommer kunden till nytta. De kommer t.o.m. våga fråga om en återkommande kund blev nöjd med sitt senaste köp. Kunden kommer kanske ha varierande svar men personalen kommer att kunna bemöta kunden och kunden känner sig garanterat positiv till omtanken din personal visar.

Kundnöjdhet

Kan kunden bli mer nöjd om den köper mer? Ja, absolut! Troligtvis är det så att den byxan blir ännu bättre med en matchande topp eller kavajen som passar till. Borrmaskinen blir inte använd om du inte föreslår rätt tillbehör, rätt dimension på borren, fler borrar, för olika material, extra batteri eller en längre strömkabel. Med rätt argument, omtanke om kunden och glimten i ögat har kunden svårt att säga nej till dig!